Duitse ZDF onthult eindelijk de leugens rondom Assange

De Duitse TV-zender ZDF zond op 5 februari een interview uit met de VN-rapporteur over foltering, Nils Melzer, waarin hij eindelijk de kans kreeg voor een groot mainstream-media-netwerk de leugens rondom Assange te ontzenuwen. Waarschijnlijk mede geholpen door de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) die vorige week opriep tot onmiddellijke vrijlating van Assange. Artikel van Ray McGovern op consortiumnews.com (6 februari 2020, oorspronkelijke titel: German TV Exposes the Lies That Entrapped Julian Assange).

foto: screenshot ZDF

De waarheid is doorgebroken voor degenen die nog steeds in verwarring verkeren over hoe een publicist in een maximale beveiligde gevangenis in Londen kon belanden met gevaar van uitlevering aan een rechtbank in de VS en de rest van zijn leven achter de tralies.

Een van de belangrijkste Duitse tv-zenders (ZDF) verzorgde woensdagavond twee primetime afleveringen waarin de autoriteiten in Zweden in de schijnwerpers werden gezet als bedenkers van het verkrachtingsverhaal over Julian Assange.

Tot gisteravond hadden de meeste Duitsers, evenals andere consumenten van de ‘belangrijkste media’ in Europa, geen idee van het bedrog dat Assange verstrikte in een spinnenweb dat, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, ontworpen en geweven is door door de VS en zijn handlangers in vazalstaten zoals Zweden, Groot-Brittannië en uiteindelijk ook Ecuador.

De ZDF prikte dat bedrog door in een interview met de VN-rapporteur over foltering Nils Melzer. Vooral een ZDF-aflevering van ‘Heute Sendung’ (in het Duits) op 5 februari 2020, is van minuut 13:00 tot 15:30 interessant. Een tweede fragment zat in het ZDF ‘Heute Journal’ (van minuut 25:49 tot 30:19.)

Beide ZDF-programma’s interviewen Melzer met minimale onderbreking of commentaar, waardoor zijn bevindingen – over hoe de beweringen tegen Assange werden verzonnen en gemanipuleerd om hem gevangen te houden – voor zichzelf spreken.

De bijzonder grove aantijgingen die velen, waaronder aanvankelijk Melzer, ertoe brachten te geloven dat Assange een verkrachter was – een beproefde, heimelijk ondernomen, lastertechniek – pakten bijzonder effectief uit. De Zweden hebben hem nooit formeel beschuldigd van verkrachting – of van welke misdaad dan ook. De ZDF liet enkele van de documenten zien die aantonen dat de beschuldigingen van seksueel misbruik net zo verzonnen waren als het bewijs van het bestaan van massavernietigingswapens vóór de aanval op Irak.

Melzer had eerder toegegeven dat hij zo misleid was door het beeld van Assange in de media, dat hij aanvankelijk terughoudend was om de zaak van Assange te onderzoeken.

Dit is wat Melzer vorig jaar schreef in een publicatie ter gelegenheid van de Internationale Dag tot steun aan de slachtoffers van foltering, 26 juni. (Geen enkel belangrijk medium zou het drukken of online plaatsen. Medium.com plaatste het onder de titel ‘Demasking the Torture of Julian Assange.)

Enkele fragmenten:

‘Maar toch, ik merkte dat ik mezelf wijs maakte dat Assange een egoïstische narcist moest zijn, skateboarden door de Ecuadoraanse ambassade en uitwerpselen op de muren smeren? Welnu, het enige dat ik van het personeel van de ambassade heb gehoord, is dat de onvermijdelijke ongemakken van zijn onderkomen op hun kantoren met wederzijds respect en consideratie werden behandeld.

Dit veranderde pas na de verkiezing van president Moreno, toen hen plotseling werd opgedragen om lasterpraatjes tegen Assange te bedenken en, toen ze dat niet deden, werden ze snel vervangen. De president nam zelfs de taak op zich om de wereld te verblijden met zijn geroddel en Assange persoonlijk zijn asiel en burgerschap te ontnemen zonder een behoorlijke rechtsgang.

Uiteindelijk drong het tot me door dat ik verblind was door propaganda en dat Assange systematisch was belasterd om de aandacht af te leiden van de misdaden die hij had blootgelegd. ”(Cursivering toegevoegd).

Melzer beëindigde zijn opiniestuk met deze sombere waarschuwing:

“… Dit gaat niet alleen over het beschermen van Assange, maar ook over het voorkomen van een precedent dat waarschijnlijk het lot van de westerse democratie bezegelt. Want als eenmaal het vertellen van de waarheid een misdaad is geworden, terwijl de machtigen straffeloosheid genieten, zal het te laat zijn om de koers te corrigeren. We zullen onze stem hebben overgegeven aan de censuur en ons lot aan onbeperkte tirannie.” (Nadruk toegevoegd.)

De onvermoeibare inspanningen van Melzer om te onthullen wat Assange heeft meegemaakt, inclusief zijn “psychologische marteling”, hadden een bescheiden succes in de dagen voordat de Duitse ZDF deze verhalen uitzond. Het interview in dit artikel is veruit het beste dat Melzer gaf over Assange.

De oppositie tegen de uitlevering van Assange aan de VS wordt steeds groter. Een andere strohalm in een gunstige wind voor Assange kwam vorige week toen de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) opriep tot onmiddellijke vrijlating van Assange, waarmee jaren van stilte door dergelijke Europese instellingen werd beëindigd.

Het blijft echter een hele opgave om de Britten ertoe te bewegen 800 jaar terug te denken aan de moed van de edelen die de Magna Carta van koning Jan zonder Land hebben afgedwongen.

Ray McGovern is medeoprichter van Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS).