Bereid je voor op een enorme Stop-Bernie campagne in 2020

Artikel van Norman Solomon op counterpunch.org (30 december 2019, oorspronkelijke titel: Get Ready for a Stop-Bernie Onslaught Like You’ve Never Seen). Norman Solomon is een prominent ijveraar voor het progressieve democratische gedachtegoed in de VS. In 2016 was hij de woordvoerder van de gedelegeerden van Sanders op de Democratische conventie in Philadelphia. Hij was een van de auteurs van “Autopsy, The Democratic Party in Crisis”, dat een antwoord wilde geven op de vraag welke fouten er zijn begaan door de democraten tijdens de presidentiële verkiezingen in 2016. Een antwoord dat de democratische partij-elite trachtte te ontlopen door het in gang zetten van Russiagate, dat moest aantonen dat de Russen de schuldigen waren.

Foto: Matt Johnson – CC BY 2.0

Een centrale vooronderstelling van de conventionele mediawijsheid is in elkaar gezakt. Op donderdag publiceerden zowel de New York Times als Politico hoofdartikelen die meldden dat Bernie Sanders echt in staat is de Democratische presidentiële nominatie binnen te halen. Dergelijke erkenningen zullen bijdragen aan het momentum van de Bernie 2020 campagne wanneer het nieuwe jaar begint, maar ze zijn ook de voorbode van een enorme escalatie van anti-Sanders misinformatie en scheldkanonnades.

Gedurende het hele jaar 2019 beweerden de corporate media steevast dat de Sanderscampagne weinig kans had om de nominatie binnen te halen. Zoals dat vaak gaat, waren de journalisten meer bezig met het elkaar napraten dan aandacht te schenken aan de realiteit van de gewone mensen. Maar nu leiden resultaten van peilingen en andere indicatoren tot een heel ander soort krantenkoppen van het media-establishment.

In de New YorkTimes: “Waarom Bernie moeilijk te verslaan is.”

Op Politico: “Democratische Insiders: Bernie kan de nominatie winnen.”

Deze artikelen, en andere die vermoedelijk zullen volgen in de copycat-nieuwsmedia, zullen de energie van Sanderssupporters tot grote hoogte opvoeren en veel twijfelende kiezers over de streep trekken. Maar deze verandering in verslaggeving over de kansen van de Berniecampagne in de media zal zeker het aantal decibels van de alarmbellen doen toenemen in elitekringen, waar het een topprioriteit is om het vuur van het progressieve populisme te doven.

Voor de corporate (aan de belangen van het bedrijfsleven gelieerde, vert.) democraten en hun talloze mediabondgenoten heeft de aanpak van het kleineren en minimaliseren van Bernie Sanders in 2019 niet gewerkt. De volgende stap, in 2020, zal zijn: hem bij het afval zetten met een breed scala van nietsontziende aanvallen.

Gaandeweg zullen de corporate media af en toe wat laten horen van een aantal verdedigers en supporters van Sanders. Een paar establishmentdemocraten zullen besluiten om in het begin van het jaar aardig voor hem te zijn. Maar het overgrote deel van de mediaberichtgeving over Sanders zal – in overeenstemming met de wil van corporate hulpjes als Rahm Emanuel en Neera Tanden (fanatieke Clinton-campagnemedewerkers in 2016, vert.) evenals de z.g. Wall Street democraten die gewend zijn om de lakens uit te delen in de partij – variëren van neerbuigend tot woest.

Toen de Bernie-campagne in 2019 niet werd genegeerd door de mediabedrijven, vlogen er vaak insinuaties en modder in zijn richting. Maar dat is niets vergeleken wat hem te wachten staat.

Met zo veel dat er op het spel staat – met inbegrip van het voorzitterschap en het opperste leiderschap van de Democratische Partij – is alles toegestaan. Voor de krachten van de corporate hebzucht en het militair-industrieel complex zal het een totale propagandaoorlog worden tegen de Berniecampagne.

Hoewel er redenen in overvloed zijn voor pessimisme, zijn er ook voldoende redenen om te beseffen dat een presidentschap van Sanders een reële mogelijkheid is. De laatste plekken waar we moeten zoeken naar politieke realisme zijn de mediabedrijven die mogelijkheden verdraaien en passiviteit aanmoedigen.

Bernie citeert graag een uitspraak van Nelson Mandela: “Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan wordt.”

Als 2020 van start gaat zal voor de basisbeweging de oplossing duidelijk moeten zijn: Iedereen van links moet de handen uit de mouwen steken.

Norman Solomon is ook directeur van het Institute for Public Accuracy, waar hij ExposeFacts coördineert. Solomon is medeoprichter van RootsAction.org.